Nima Sales Blog
Mediation & Werkgeverschap; van problemen oplossen tot rendement
- november 27, 2020
- Posted by: admin
- Category: nieuws Nima Sales Blog

We beseffen ons goed dat het woord ‘Mediation’ bij de meesten een associatie heeft aan bergen negativiteit of juist een wollig gevoel. De referentie naar bijvoorbeeld (v)echtscheidingen is snel gemaakt en dat is jammer, want mediation en de skills die daarbij horen, zijn belangrijker en breder inzetbaar dan je zou denken.
In het blog van vandaag, mede geprikkeld door een uitbreiding in ons lesaanbod rondom Mediation maar ook NLP, verleggen we de associatie en maken de connectie naar mediation skills en goed werkgeverschap.
Mediation vaardigheden
Waar mensen met elkaar werken, speelt dynamiek; verschil van stijl, verschil van mening en verschil van aanpak. En soms botst dat. En dat is helemaal niet erg, zolang het geen verstoring teweeg brengt, in welke vorm dan ook.
Wanneer dat wel het geval is en er ontstaan problemen (tussen medewerkers onderling, tussen werknemers en leidinggevenden of zelfs met klanten) heeft dat een direct effect op je organisatie. Naast dat het veel tijd en energie vraagt om de bijwerkingen van die problemen te beperken, is er al in een bepaalde mate impact op je organisatie; in werkplezier, maar ook zakelijker in continuïteit, effectiviteit en rendement.
Zakelijk versus menselijk
Juist de voorbeelden van impact die net gaven lijken koud en zakelijk; cijfers, rendement, efficiency… euro’s. Hoewel dat het geval is (je bent immers een bedrijf met vaak een commercieel oogpunt) is het menselijke aspect natuurlijk zeker zo belangrijk. Niet alleen omdat je wilt dat mensen met plezier naar hun werk komen, ook omdat het de algehele sfeer EN productiviteit positief beïnvloedt. En dat zijn bij uitstek zaken die passen bij een goede (en daarmee gewilde!) werkgever. Onderzoeken wijzen keer op keer uit dat werkplezier of het gebrek eraan grote invloed heeft op productiviteit en bijvoorbeeld ziekteverzuim. Mensen die met plezier werken en goed met collega’s overweg kunnen, presteren beter op allerlei fronten. En dat is fijn voor hen EN voor je bedrijf.
Mediation en managers
Als je nog steeds denkt aan een mediator die op bijna kinderlijke toon twee vechtende partijen probeert tot kalmte en sereniteit te manen – haal dat beeld uit je systeem.
Bij mediation vaardigheden praten we over zaken als het vermogen om problemen op te lossen op een zalvende manier, met oog voor beider belangen en door aandacht te besteden aan het echte probleem.
Waar moet je bijvoorbeeld aan denken:
- Vraagtechnieken om de wederzijdse belangen daadwerkelijk te doorgronden
- Het vermogen om een dubbele laag te (h)erkennen en de vraag ACHTER de vraag te traceren en echt te begrijpen waarom een probleem draait.
- Interventiemethodieken (nog zo’n woord met een associatie.. ‘interventie’) om beide partijen dichter bij elkaar te brengen en tot daadwerkelijke (eerste stappen van) constructieve wegen vooruit te komen.
Hoewel veel conflictsituatie bij werknemers vaak terecht komen bij HR, is dat vaak omdat een situatie al te ver geëscaleerd is om het bij de betreffende afdelings- of groepsmanagers te laten liggen.
Als we dus praten over de, we willen bijna zeggen, noodzaak onder managers om een basispakket aan mediation vaardigheden te bezitten, gaat dat om HR managers, maar ook zeker managers die verantwoordelijk zijn van een groep werknemers.
Benieuwd geworden naar onze nieuwe cursus en wat je daarin mag verwachten?
Neem een kijkje op www.adrmediators.nl – onze website specifiek gericht op mediation trainingen.
Gaan we van je horen?